tirsdag 29. september 2015

Sjal frå Museumshåndverkerne på Folkemuseet

Fortsatte glimt frå ein kald sumar...
Sjalet er nytt, hytta er gamal. Kaldt var det, og godt med ullsjal. 
Dette sjalet har eg strikka to gonger, det er langt, smalt med lange ender, og perfekt til bunad ein kjølig 17.mai, eller til å surre mange gonger rundt halsen ein kald sumardag. Eller haustdag.  Fyrste gongen eg strikka dette sjalet var i 1996, for å ha til bunadbruk. Så vart det borte i mange år, og attfunne hjå foreldra til mi gode venninne, der det må ha ligget frå ho gifta seg fleire år tidlegare. Gjensynsgleda var stor, og no er sjal nr 1 utslitt, frynsene fell av, det er stoppa og lappa, og ikkje lengre duganes til å nyttas saman med nasjonaldrakten, må vite. 


Men oppskrifta? Søkk borte. Truleg lånt bort? Så kom eg over same oppskrift på Norsk Folkemuseum i sumar. Dei eldste borna var der på Historisk Ferieskule, og då hang minsten og eg rundt om kring og titta i hus og kroer me aldri hadde vore i tidlegare. I ei gate litt bakenfor butikken fann me i 2.etg av ein gård museumshåndverkerne, og der hadde dei jammen meg både sjal, oppskrift og garnpakke! Rauma Lamullgarn, passe ullete, passe stikkete, ikkje berre mjukt og lett, men fast og godt å ta i. 
Så vart det strikka, sjalet byrjer med alle maskene, og så fell ein av i både ender og langs midten, så det tar kortare og kortare tid å strikka, istaden for lengre og lengre. Passer meg topp!

Funfacts:
Sjalet er strikka i Rauma Lamullgarn. Kor mykje som gjekk med hugser er ikkje...
Oppskrifta fann er til nr 1 i Norsk Husflid ein gong på det glade 90-tall, og nr 2 hjå Museumshåndverkerne på Norsk Folkemuseum. Dei seier på si nettside (som eg har lenka til lengre oppe) at oppskrifta er laga etter eit sjal i museumssamlinga på Folkemuseet. Dei kaller det snippsjal til bunad, då dette er den opprinnelege bruken.
Oppskrifta seier frynser, eg seier mjuk heklekant. Garnet er litt stivt, og frynser i stivt garn vert pigger. Eg er difor svært nøgd med heklekanten min.

9 kommentarer:

 1. Oi, så fint! Nydelig struktur og farge. Og veldig kledelig =)

  SvarSlett
 2. Finfint! Og så kjekt med at svart sjal, det passer jo til alt. Takk for tips, jeg tror jeg kanskje skal lure familien ut på folkemuseet en gang i høst, fin høsttur.

  SvarSlett
 3. Det er et helt nydelig sjal! Har lyst til å strikke det til dattera mi. Kunne du tenkt deg å legge ut oppskriften, evt maile den? Med mindre det blir problematisk pga opphavsrettigheter da.. Vennlig hilsen Maria :-)

  SvarSlett
 4. Det er et helt nydelig sjal! Har lyst til å strikke det til dattera mi. Kunne du tenkt deg å legge ut oppskriften, evt maile den? Med mindre det blir problematisk pga opphavsrettigheter da.. Vennlig hilsen Maria :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt du likte sjalet, Maria! På denne linken: http://www.museumshandverkerne.no/default.asp?pageid=19828 kan du få kjøpt både mønster og garnpakker, ta kontakt med dei så får du det du treng! Lukke til med strikkinga!

   Slett
 5. Nydelig strikk du viser frem. Ser jeg må kikke mer her hos deg, så mye fint!
  Finfin førjulstid til deg :)

  SvarSlett
 6. Fint ble det med blondekant! Jeg har akkurat felt av et slikt som niesa mi skal få til konfirmasjonen. Har lurt veldig på frynser eller ikke, så måtte google litt etter inspirasjon. Det du skriver om "pigger" tipper vektskåla i retning "ikke" ... Jeg synes frynser er finest i litt tungt, glatt garn, ikke lett og stiv ull!

  SvarSlett